Dažādi

Baltikumdagen firar 15 år!

Den 18 september 2021 på Hersby hembygdsgård i Sollentuna firar vi Baltikumdagen 15 år. Baltikumdagen visar upp svensk-lettiska, svensk – estniska och svensk – litauiska kulturen som odlats i Sverige sedan andra världskriget. Varje år träffas körer, dans- och musikgrupper, hantverkare samt matförsäljare med ursprung från andra sidan Östersjön.

”Baltikumdagen är ett exempel på hur man kan bevara sin ursprungskultur och identitet parallellt med integrationen i Sverige.  Svensk-lettiska föreningen initierade evenemanget för 15 år sedan för att sprida kunskap till svenskarna om Baltikum: de tre ländernas historia, musik, dans, konst, litteratur, hantverk och inte minst matkultur. Grundaren Ingegerd Hjeltman kommer att närvara, vilket är mycket glädjande. I år är det 30 år sedan återupprättandet av Estland, Lettland och Litauen som oberoende stater. En delegation med talmän och ambassadörer från Estland, Lettland och Litauen kommer gästa Baltikumdagen.” säger Daina Millers Dalsjö, ordförande i Letternas Riksförbund i Sverige.

2006 arrangerades Baltikumdagen i Sverige för första gången av Svensk-lettiska föreningen och svensk- litauiska föreningen, då i samverkan med Grödinge hembygdsförening i Vårsta, söder om Stockholm. Grödinge hembygdsförening stod som värd för Baltikumdagen under 10 år. Sedan 5 år tillbaka är Baltiska samarbetsgruppen i Sverige arrangör. Välkommen!

Kontakt:  Gunta Eneroth, Letternas Riksförbund i Sverige, kommunikationsansvarig, tel. 0730894564, [email protected]

Baltiska samarbetsgruppen:

Daina Millers- Dalsjö, ordförande Letternas Riksförbund i Sverige (ZLA)

tel 0734126523, [email protected]  Huvudarrangör 2021

Stefano Giangiacomo, Svensk-Lettiska Föreningen (SLF)

Sirle Sööt, ordförande i Sverigeesternas riksförbund (REL), [email protected]

Rūta Žičkienė, Litauiska Riksförbundet (LBS),  [email protected]

Anna-Greta Ter-Borch och Lars Rönnberg, Estlandssvenskarnas kulturförening (SOV)  svensklettiska.se   sverigeesterna.se  lietuviai.se   estlandssvenskarna.se

https://www.facebook.com/events/1667606800106678

Jums arī varētu patikt

Komentāri ir slēgti.

Vairāk:Dažādi